Цитата: myakishh
ппц сеня какой у меня позновательный день!
Чтобы не быть голословным ... из того что мне попадалось под руку
Am J Clin Nutr. 1988 Mar;47(3):440-7. Dietary fiber content of selected foods. Anderson JW1, Bridges SR.
В исследовании правда изучались продукты от разных американских производителей, но глобально я думаю это не суть важно ..
Ниже картинкО ("SNSP" - усваиваемая клетчатка, "INCP" - не усваиваемая, "oat bran" - овсяные отруби ... "corn" соответственно кукурузные) ...
и еще
Dietary fibre components of rye bran and their fermentation in vitroSirpa Karppinen | VTT Biotechnology
To be presented with the permission of the Faculty of Science of the University of Helsinki, for public criticism in the Auditorium 1041 at the Department of Biosciences, Biocenter 2, Viikinkaari 5, Helsinki on August 15th, 2003, at 12 o'clock noon.... Rye bran was different from wheat and oat brans. In wheat bran, the dietary fibre (DF) content was higher (47 g/100 g) than in rye bran, and, in oat bran, the DF content was lower (20 g/100 g) (Table 1 in Publication I). Bach Knudsen (1997) has also shown the DF content of wheat bran to be high (45 g/100 g). In spite of the high
DF content, the soluble proportion of the total DF content in wheat bran was only 4%. In the case of oat bran, as much as 34% of the total DF content was soluble...
Если усвояемость диетической клетчатки отрубей из пшена составляет всего 4%, то из овсяных отрубей уже 34%.